Forum www.sabatwelistrand.fora.pl Strona Główna
RejestracjaSzukajFAQUżytkownicyGrupyGalerieZaloguj
Kulinarnie
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
 
Odpowiedz do tematu    Forum www.sabatwelistrand.fora.pl Strona Główna » Wiedźmy. Czyli All Stars Sabat ;) Zobacz poprzedni temat
Zobacz następny temat
Kulinarnie
Autor Wiadomość
Tula
V.I.P.


Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 3007
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/4

Post
Też zastanawiam się nad wegetarianizmem. Mi bardziej zależy na rybach, które uwielbiam, natomiast z mięsa zwierząt lądowych zrezygnowałabym bez żalu. Rzadko jadam jakieś wędliny, kurczak głównie w sałatkach albo w postaci drobiowego kotleta. Oprócz pobudek Gin dotyczących losu zwierząt (temat faktycznie bardzo rozległy), motywują mnie również liczne świadectwa wegetarianów na temat lepszych wyników, dobrego samopoczucia... A przepisów jest naprawdę od groma, a owoce i warzywa jadam na co dzień. Na razie chciałabym spróbować 30-dniowego wyzwania, żeby nie jeść mięsa, a co dalej, to się zobaczy. Na pewno musiałaby być to w stu procentach konsekwentna decyzja... Najbardziej boli mnie, że gdy wspominam o diecie bezmięsnej, większość znajomych tego nie rozumie, nie popiera, nie dopuszcza do swojego światopoglądu - i to bez przeczytania jakiegokolwiek artykułu, bloga stworzonego przez wegetarianina, tylko przez swoje uwielbienie do mięsa. Na chwilę obecną znam tylko dwie osoby, które przeszły na wegetarianizm. To wcale nie jest żadne poświęcenie, tylko wybór, zwykle świadomy. W każdym razie przekonuję się do tego.

W to lato prawdziwie pokochałam oliwki. Szczególnie zielone. Uwielbiam sałatkę z pomidorów, fety i oliwek z dodatkiem ziołowych przypraw.


Post został pochwalony 0 razy
Sob 13:05, 11 Paź 2014 Zobacz profil autora
Ginewra
Moonchild


Dołączył: 06 Sie 2008
Posty: 2581
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/4
Skąd: Sugar Town

Post
Ojej, ryby... Jakkolwiek okrutnie to nie zabrzmi, ryby jem z o wiele mniejszymi wyrzutami sumienia. Jakoś porównuję je w głowie z mądrymi świniami, no i... Co nie zmienia faktu, że dostaję szału, kiedy widzę mądrali trzymających ryby (także te akwariowe!) w zbiornikach ledwie większych od nich samych.
A dieta oparta o warzywa i owoce potrafi być zbawienna, fakt, zwłaszcza w cukrzycy znacznie zmniejsza ryzyko powikłań i jarosze-cukrzycy są ogólnie zdrowsi i dłużej żyją od mięsożerców.


Post został pochwalony 0 razy
Sob 13:32, 11 Paź 2014 Zobacz profil autora
Sabriel
Topielica


Dołączył: 28 Gru 2007
Posty: 5834
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 12 razy
Ostrzeżeń: 0/4
Skąd: mętna woda

Post
Boli mnie jak sobie pomyślę o zabijanych zwierzętach i o tym, że one dzięki instynktowi są pewne kiedy idą na śmierć... Jednak jestem mięsożerna i nigdy nie wyrzeknę się jedzenia mięsa. Ludzie to też zwierzęta. A zwierzęta jedzą się nawzajem.


Post został pochwalony 0 razy
Nie 16:29, 12 Paź 2014 Zobacz profil autora
Saga
Naughty Woman


Dołączył: 13 Lis 2008
Posty: 4027
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/4
Skąd: z Krainy Szczęścia

Post
Miałam kiedyś "epizod" nie jedzenia mięsa - wytrzymałam pół roku. Za bardzo lubię mięso.
Ale ostatnio przekonałam się też do "lżejszego" jedzenia, odkryłam nowe dla mnie smaki. Lubię urozmaicenie w kuchni.
Moja potrawa ostatnio nr.1 - mogłabym się zajadać tym non stop - łosoś z porem w cieście francuskim! Polecam


Post został pochwalony 0 razy
Pon 21:05, 22 Cze 2015 Zobacz profil autora
Villemo
Badb Catha
Badb Catha


Dołączył: 15 Gru 2007
Posty: 5017
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/4
Skąd: Bat Country

Post
Saga napisał:
Miałam kiedyś "epizod" nie jedzenia mięsa - wytrzymałam pół roku. Za bardzo lubię mięso.
Ale ostatnio przekonałam się też do "lżejszego" jedzenia, odkryłam nowe dla mnie smaki. Lubię urozmaicenie w kuchni.
Moja potrawa ostatnio nr.1 - mogłabym się zajadać tym non stop - łosoś z porem w cieście francuskim! Polecam


Możesz zapodać przepis Grin bo ja od dłuższego czasu z musu przestawiłam się na lżejsze jadło. A właśnie rybnych, dobrych i zdrowych (bez smażenia) dań znam niewiele Grey_Light_Colorz_PDT_19


Post został pochwalony 0 razy
Pon 21:52, 22 Cze 2015 Zobacz profil autora
Saga
Naughty Woman


Dołączył: 13 Lis 2008
Posty: 4027
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/4
Skąd: z Krainy Szczęścia

Post
Składniki:
- filet z łososia bez skóry
- por
- opakowanie ciasta francuskiego
- jajko
- 1,5 łyżki masła
- sól, pieprz
Rozgrzać piekarnik do 200st. C.
Por umyć, osuszyć i pokroić drobno. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć por - ok. 3 min. Doprawić. Zdjąć z patelni.
Pokroić fileta z łososia na mniejsze kawałki, przyprawić. Przysmażyć na maśle z każdej strony dosłownie po kilka sekund, aby się tylko lekko zmienił kolor.
Ciasto rozwinąć i pokroić na 3-4 części. Na każdą z nich położyć po 2 łyżki pora i po kawałku łososia. Zawinąć w ciasto, formując "pakunki". Ułożyć w żaroodpornym naczyniu lub na blachę. Posmarować wierzch ciasta rozbełtanym jajkiem i naciąć je nożem w kilku miejscach.
Piec ok.18-20 minut, aż ciasto urośnie i lekko się zarumieni.
Smacznego Happy
(Mój teść powiedział, że to najlepsza potrawa jaką w życiu jadł! Przepis mam z książki Ani Starmach "Pyszne 25" - polecam jej przepisy w ogóle, smaczne, szybkie i tanie)


Post został pochwalony 0 razy
Pon 22:04, 22 Cze 2015 Zobacz profil autora
Villemo
Badb Catha
Badb Catha


Dołączył: 15 Gru 2007
Posty: 5017
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/4
Skąd: Bat Country

Post
Brzmi świetnie, wypróbuję zaraz po wypłacie Grin

Ja ostatnio uzależniłam się od kaszy gryczanej i suszonych pomidorów. Tę pierwszą używam zamiast ziemniaków, bo nie mogę ich zbyt często jeść. A te drugie dodaję do wszystkiego, kanapek, obiadów, koreczków.


Post został pochwalony 0 razy
Pon 22:06, 22 Cze 2015 Zobacz profil autora
Saga
Naughty Woman


Dołączył: 13 Lis 2008
Posty: 4027
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/4
Skąd: z Krainy Szczęścia

Post
Uwielbiam kaszę ! Moje ulubione to kuskus, jaglana i pęczak Happy


Post został pochwalony 0 razy
Pon 22:25, 22 Cze 2015 Zobacz profil autora
Tula
V.I.P.


Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 3007
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/4

Post
Uwielbiam kuskus, jest błyskawiczny w przygotowaniu i nadaje się zarówno do dań obiadowych, jak i do sałatek Heart Zaś kaszę gryczaną przede wszystkim lubię z pikantnymi sosami warzywnymi.

Ostatnio mam fazę na wszystko, co jest o smaku mango, szczególnie jogurty, suszone mango i soki - sam świeży owoc też lubię (choć nie szaleję) : D


Post został pochwalony 0 razy
Wto 10:27, 23 Cze 2015 Zobacz profil autora
Saga
Naughty Woman


Dołączył: 13 Lis 2008
Posty: 4027
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/4
Skąd: z Krainy Szczęścia

Post
Vill daj koniecznie znać jak wypróbujesz przepis ! Happy

Ja jeśli chodzi o owoce to lubię chyba wszystkie Happy w każdej postaci - za wyjątkiem zupy owocowej Tongue


Post został pochwalony 0 razy
Wto 21:17, 23 Cze 2015 Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:    
Odpowiedz do tematu    Forum www.sabatwelistrand.fora.pl Strona Główna » Wiedźmy. Czyli All Stars Sabat ;) Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Strona 9 z 9

 
Skocz do: 
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Music Lyrics.
Regulamin